torstai 25. syyskuuta 2014

Lista

Ennen lähtöäni yritin orientoitua tulevaan. Ajattelin, että käytännön asiat saattavat tuottaa ongelmia, mutta koska ennakoin asian, osaan sitten suhtautua asiaan tarvittavalla tyyneydellä. Nyt olen ollut täällä kaksi ja puoli viikkoa, ja ongelmia on vähän ollut. Ongelma ei ole se, etteikö täällä neuvottaisi kysyjää ja kysymättäkin. Ongelma on se, että ihmiset neuvovat eri tavalla. Ja se, että kun tekee toisen neuvomalla tavalla ja toisen mielestä väärin, se toinen voi suuttua. Sen verran mitä olen suomalaisia nettisivuja seurannut, Suomessa on jonkin verran keskusteltu hyvästä ja huonosta asiakaspalvelusta. Kun tiistaina kävin kansainvälisten asioiden toimistossa, kuuntelin oven takana, miten virkailija huusi kiinalaiselle tytölle. Minulle virkailija oli asiallinen, mutta kun kävelin toimistosta ulos ja näin edellisen tytön käytävällä itkemässä, olisi tehnyt mieli pysähtyä lohduttamaan, mutta en sitten kuitenkaan osannut. On minullakin ollut itku kurkussa muutaman kerran. En ole tottunut siihen, että asioidessani toimistoissa minulle ollaan tylyjä. Mutta ehkä virkailijoillakin on vain huonot päivänsä, ja ehkä he eivät ymmärrä, etteivät vaihto-opiskelijat välttämättä ymmärrä kaikkea. Täällä ei nimittäin selitetä kokonaisuudessaan, miten asiat hoituvat. Kun muistaa hakea yhden paperin, ei välttämättä ymmärrä, että samalla olisi tarvinnut saada kaksi muutakin.

Olemme muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa puhuneet, miten kätevää olisi, jos meille olisi ensimmäisenä päivänä annettu lista. Tee nämä asiat, tässä järjestyksessä. Mutta ei annettu. Jos lista olisi olemassa, se saattaisi olla tämän näköinen.

Ensimmäisenä päivänä kirjaudu asuntolaan. Anna passikuvan tapainen valokuva asuntolan kulkukorttia varten. Ilmoittaudu kansainvälisten asioiden toimistossa. Käy viisumiosastolla pyytämässä rekisteröintiä. Hanki venäläinen puhelinliittymä. Etsi lähiseudulta ruokakauppa, jotta selviät.

Mene kouluun. Tee kielitesti. Ala opiskella. Jos asiat eivät suju, käy kansliassa niin monta kertaa, ettei sinun enää käsketä odottaa. Osta tarvittavat oppikirjat.

Opettele kulkemaan bussilla ja metrolla. Hanki kaupungin kartta. Käy kävelyillä ja nauti siitä, että olet Pietarissa. Etsi kivoja ja halpoja ravintoloita, joissa voit syödä. Hanki Internet-liittymä, kun kyllästyt surkeaan langattomaan verkkoon.

Vieraile taas kansainvälisten asioiden toimistossa. Hanki opiskelijakortti (jälleen yksi valokuva). Etsi marketti ja osta tohvelit, astioita ja pyykinpesuainetta.

Kun olet ollut asuntolassa kymmenen päivää, kerää liinavaatteet ja pyyhkeet ja mene pyykkitoimistoon niiden kanssa. Saat puhtaat tilalle.

Kun passin rekisteröinti on valmis, hae siitä todisteeksi lappunen. Mene pankkiin ja hanki venäläinen pankkikortti ja hae siitä todisteeksi lappunen. Maksa viisumia varten pankissa tuhat ruplaa ja pyydä siitä todisteeksi lappunen. Mene kansainvälisten asioiden toimistoon, niin saat lisää lappusia, ja sitten voit mennä kaikkien niiden lappusten kanssa viisumiosastolle ja hakea viisumin pidennystä. Tässä vaiheessa tarvitset kaksi kuvaa lisää, ne liitetään samaan pinoon.

Käy taas kansainvälisten asioiden toimistossa ja pyydä, että sinä saisit kulkukortin yliopiston alueelle. Sinulle kirjoitetaan lappunen ja sinulle neuvotaan, mihin toimistoon sinun tulee lappusen kanssa mennä.

Tässä vaiheessa minä nyt olen. Sen tiedän, että seuraavan viikon ohjelmaan kuuluu kulkulupakortin lisäksi kirjastokortin ja joukkoliikennekortin hankkiminen. Minulla on enää kaksi kuvaa jäljellä. Täytyy toivoa parasta.









2 kommenttia:

  1. Siinähän se lista sitten olisi. Ja hyvä lista onkin! :) Kaupittele se hyvällä rahalla :)

    VastaaPoista
  2. :) En uskalla aloittaa kovin laajamittaista liiketoimintaa, sillä tuo lista on todennäköisesti voimassa vain tänä syksynä. Luulen, että talvella saapuvat vaihtarit saavat tehdä asiat taas vähän toisin. :)

    VastaaPoista